Avagy hogyan látni a közéletet az 1. emeleteről

Vidéki panelos

Vidéki panelos

3 felmérés a nemzeti konzultáció határában

2020. február 24. - Bolog

Az elmúlt időszakban 3 olyan felmérés hagyott bennem nyomot, amely sok gondolatra lehetőséget adott. 

Felmérés 1. (2019. június):

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Szociálpszichológia Tanszéke által 2019. júniusban romaellenességre vonatkozó reprezentatív vizsgálata szerint a többségi magyar társadalomra az alábbiak jellemzőek:

  • a többségi társadalom jelentős része ugyan nem tenne aktívan a romák ellen, mégis közömbös a romák sorsával kapcsolatban.
  • a romák jelen társadalmi viszonyain nem kívánnak változtatni, hátrányos helyzetük és a velük szembeni diszkrimináció nem érinti meg őket

A kutatás azt is vizsgálja, hogy mennyire elfogadó a társadalom a politikusok romaellenes nyilatkozataival kapcsolatban:

  • 50-60%-uk számára közömbös, hogy mit mondanak a politikusok, nem kifejezetten ért egyet, de nem is utasítja el a romaellenes sztereotípiákat
  • 35%-a nyíltan előítéletes
  • 20% szerint elfogadhatónak tartja, ha a politikusok nyíltan romaellenes kijelentéseket tesznek
  • 6% vall csak kifejezetten előítéletmentes nézeteket
  • 18% utasítja el a politikai cigányüldözést illetve ha a romák megsegítésére vagy a diszkrimináció elleni küzdelemre buzdítják az embereket

Tehát az emberek 55% (több, mint fele) valamilyen formában romaellenes attitűdökkel bírnak.

A válaszadók 80 %-a az együttérzés kifejezett hiányáról számolt be vagy semleges választ adott.

A válaszadók 40 %-a fenyegetve érzi magát a romák által.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy azok az antidiszkriminációs intézkedések lehetnek a leginkább hatékonyak, amelyek a romákkal kapcsolatos együttérzést képesek növelni, miközben a fenyegetettség érzését csökkentik, ahelyett, hogy közvetlenül az előítéletek csökkentését céloznák meg.

https://nepszava.hu/3060461_a-magyarok-86-szazaleka-a-romak-sorsanak-javulasaert-az-eg-egy-adta-vilagon-semmit-sem-tenne

Nyilatkozat (2020.01.09)

Orbán Viktor 2020.01.09-én jelezte, hogy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.

Felmérés 2. (2020.01.18)

A Századvég az alábbi eredményt tette közzé:

1000 fős országos telefonos kutatásuk arra az eredményre jutott, hogy a szóban forgó 100 millió forintos kártérítési összeg társadalmi megítélése negatív: a megkérdezettek több mint kétharmada (69 százaléka) igazságtalannak, eltúlzottnak véli a kártérítés mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A véleménnyel nem rendelkezők aránya ebben a kérdésben 11 százalék.

Külön érdekesség, hogy a baloldali szavazók többsége (47 százalék) sem tartja megfelelőnek az említett összeget, ezzel szemben a 43 százalékuk jogosnak gondolja, 10 százalékuk pedig nem formált véleményt a kérdésben. A jobboldali választók több mint háromnegyede (81 százalék) és a középen állók kétharmada (68 százalék) szintén nem ért egyet a megítélt kártérítés összegével, a másképp vélekedők aránya e közegekben 7 illetve 22 százalék, a véleménnyel nem rendelkezőké 12 és 10 százalék.

https://szazadveg.hu/hu/kutatasok/az-alapitvany-kutatasai/piackutatas-kozvelemeny-kutatas/a-magyarok-ketharmada-igazsagtalannak-tartja-a-szazmillios-gyongyospatai-karteritest

Felmérés 3. (2020.01.19)

A HÍR TV 2020.01.19.-i szavazásában 97% értett egyet Orbán Viktorral a kártérítés mértékében.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/01/17/gyongyospata-szavazast-inditott-a-hir-tv

Majd a kormány arra a következtetésre jutott, hogy érdemes a gyöngyöspatai kártérítéssel kapcsolatban kérdést megfogalmazni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://videkipanel.blog.hu/api/trackback/id/tr5015480228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása